31 Mayıs 2012 Perşembe








SURİYE'Lİ DİPLOMATLARIN GERİ DÖNÜŞÜ İSTENDİ - SON 36 SAAT


DÜNYA VE AMERİKAN HALKLARI SURİYE İLE SAVAŞ İSTEMİYOR


------------


Milos Forman - 1932 yılında Çekoslovakya'da doğdu. 1951-56 yılları arasında Prag'daki Müzik ve Dramatik Sanatlar Akademisi ile Film Akademisinde (FAMU) eğitim gördü.

1960'lı yılların başındaki Çekoslovak sineması bağlamında, Milos Forman'ın ilk filmleri olan Black Peter ve Competition bir devrim olarak nitelendi. Bu filmlerde Çek yazarlarının ve geç yeni gerçekçilik akımının, özellikle Ermanno Olmi'nin etkileri oldukça belirgindi. Forman bu ilk filmlerinde sosyalist sanat kavramının ifadeleri olarak benimsendi. Mevcut şartlar Forman'ı Çek Yeni Dalgası'nın tartışmasız yıldızı haline getirdi. Üslubu, aktör-dışı faktörlerin duyarlı kullanımı; canlandırma, doğal seslendirme ve yarı doğaçlama diyaloglar ile Çek folk-rock'ı ve genel anlamda müziğe yönelik şaşmaz bir kulak şeklinde karakterize edilebilir. Bütün bu temel özellikler Loves of a Blonde ile Fireman's Ball adlı filmlerinde daha da belirgindir. 1968 sonrasında Fireman's Ball yasaklanmış ve Forman Batı'da kalmaya karar vermişti. Burada, kendi özgün fikrinden kaynaklanarak yapmış olduğu tek Amerikan filminin senaryosu üzerinde çalışmaktaydı; diğerleri edebiyat uyarlamasıdır. Amerika öncesi Forman'ın izleri, en başarılı filmi olan ve Ken Casey'in öyküsünü kökten değiştirerek kendi objektif ve komik vizyonuna getirdiği Guguk Kuşu filminde kolaylıkla gözlemlenebilir. Bu film 1975 yılında Oscar kazandı. Aynı yıl Forman, Amerikan vatandaşlığına geçti.

Forman sinisizimle suçlanmıştır; ancak Forman'ın vizyonu Hrabal, Hasek veya Skvorecki gibi Çek edebiyatının siniklerinin ideoloji karşıtı, realist ve hümanist geleneğinden gelmektedir. Forman'ın yönetiminin etkisi bazı Kuzey Amerika filmlerinde bile hissedilebilir; ancak kalıcı önemi, yapmış olduğu üç Çek filminden kaynaklanmaktadır. Bu filmlere, Amerika'yı Amerikalılara duyarlı bir yabancının gözlerinden göstermek amaçlı cesur bir çaba olan Taking Off adlı filmi de eklenmelidir.

Forman, çalışmalarını best-seller kitap ve oyunların uyarlamaları yönünde sürdürmüştür.



Savaşa karşı olan; barış ve sevgi dolu özgür bir dünya hayal eden çiçek çocukların "olmayan ülkelerinde", kalbinin sesini arayan bir savaş yolcusunun hikayesini anlatan filmde; Beyaz Saray önünde Vietnam savaşını protesto eden binlerce insanın görüntüleriyle birlikte sunulan Let the Sun Shine in - Bırak Güneş içeri Girsin şarkısı temelinden hareket edilmiştir.


Film Hakkında : Hair


Yönetmen: Milos FORMAN
Senaryo yazarı
Michael Weller
Oyuncular John Savage
Treat Williams
Nicholas Ray
Beverly D'Angelo
Annie Golden
Görüntü yönetmeni Miroslav Ondrícek
Film müzikleri Galt MacDermot
Yapım yılı, ülkesi 1979, Almanya, A.B.D


2 yorum:

Ebru dedi ki...

ben seni listeye aldım hediye kitap olayında:) Bulduğum ilk fırsatta:)

Tolga dedi ki...

tamam, çok sağolasın:)