19 Ocak 2016 Salı

publilius syrus




"yaşam insana verilmemiş, kiralanmıştır." özdeyişinin sahibi publilius syrus'u duymuşsunuzdur. milattan önce 1.yy'da yaşamış (MÖ 85-43) suriye'den italya'ya köle olarak getirilmiş ünlü bir düşünürdür. 

ahlaki ve insani özellikler üzerine meşhur özdeyişleri vardır. MÖ 46 yılında publilius doğaçlamada çok ünlü olmuş, öyle ki sezar'ın da bulunduğu bir yarışmada, tüm rakiplerini yenerek büyük ödülü almıştır "decimus laberius "
ünlü italyan filozof seneca (MÖ 4-MS 65) tarafından özdeyişleri uydurma yazılardan arındırılmıştır. publilius'un 700 civarında özdeyişi vardır. publilius SYRUS sloganı olarak seçilen ise 
"iudex damnatur ubi nocens absolvitur" ("The judge is condemned when the guilty is acquitted") adopted as its motto by the Edinburgh Review.


" konuştuğuma çok kere pişman oldum. fakat sustuğuma asla! " diyen şair, başımıza ne geldiyse dilimizden geldiğini, konuşmakla ve duyduklarımızı düşünmeden ya da süzgeçten geçirmeden hemen başkalarına aktarmakla, ruhumuza kalın bir toz tabakası örtmüş olduğumuzu hatırlatmıştır.


"bonus animus laesus gravius multa irascitur- iyi bir ruh incindiğinde daha derinden öfkelenir"

resim - andrey LYSSENKO 1974 moskova doğumlu sanatçı bir hanedanın bireyi ressam .


Hiç yorum yok: